PLUSVÀLUA MUNICIPAL

Si vostè ha transmès un immoble urbà (habitatge o local) per un preu inferior al que el va comprar, ara pot sol·licitar la devolució de la plusvàlua municipal que va pagar a l’ajuntament de la localitat on aquest es troba ubicat.

La plusvàlua municipal, tècnicament coneguda com Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), és un impost de caràcter local que han de liquidar totes les persones físiques i jurídiques quan, per qualsevol negoci jurídic (compravenda, donació, permuta o herència), transmeten un immoble. L’impost afecta a tota classe d’immobles, ja sigui un habitatge o un local de negoci. L’únic requisit és que es tracti d’un immoble de naturalesa urbana. L’obligat al pagament és la persona que el transmet.

L’impost, com el seu propi nom indica, grava l’increment del valor dels terrenys. El problema és que per determinar l’import de l’impost no es té en compte el preu de la transmissió sinó que cada ajuntament aplica uns coeficients sobre el valor cadastral del sòl. És a dir, que independentment del preu de la transmissió, i de si s’ha obtingut un benefici o una pèrdua, el càlcul d’aquest import sempre és positiu. Aquesta circumstància ha provocat que, durant aquests últims anys, en els quals els preus dels immobles han patit fortes caigudes, fins i tot aquelles persones que han venut un immoble tenint pèrdues, s’han vist obligades, a pagar per aquest impost.

Una recent sentència del Tribunal Constitucional ha resolt una qüestió d’inconstitucionalitat promoguda per un contribuent de Guipúscoa, anul·lant el pagament de la plusvàlua municipal que grava la transmissió d’un immoble quan el venedor no hagi obtingut un guany. El TC afirma que resulta contrari al principi de capacitat econòmica, sotmetre a gravamen una renda “fictícia o ideal”

Tot i que la sentència del TC es refereix a una norma foral (territori de Guipúscoa) és previsible que en els pròxims mesos el TC resolgui els recursos pendents que afecten a la resta de territoris en el mateix sentit.

El criteri establert pel TC obra la porta per a que aquelles persones, físiques o jurídiques que havent transmès un immoble de naturalesa urbana, habitatge o local, i no hagin obtingut un guany, puguin recuperar el que van pagar en concepte de plusvàlua municipal.

Tot i que la resolució del TC és clara, els ajuntaments, en principi, no estaran disposats a acceptar l’enorme pèrdua de recursos que suposaria un previsible allau de reclamacions, pel que és molt possible que, en un primer moment, les desestimin, la qual cosa obligarà al perjudicat a presentar la corresponent reclamació davant els tribunals de justícia. Per això, cal estudiar, cas per cas, la conveniència o no de presentar-la, ja que només quan l’import pagat sigui elevat, justificaria l’inici de les actuacions judicials.

Qui pot reclamar:

  • Persones físiques o jurídiques.
  • Que hagin transmès un immoble de naturalesa urbana, habitatge o local.
  • Que el preu que van percebre en transmetre’l hagi estat inferior al preu que van pagar quan, al seu dia, el van adquirir.
  • Que la transmissió s’hagi realitzat durant els últims quatre anys.

Documentació necessària:

  • Escriptura d’adquisició del bé immoble.
  • Escriptura de transmissió del bé immoble.
  • Liquidació o rebut de la plusvàlua municipal.

Si vostè es troba en aquesta situació, és a dir, si durant els últims 4 anys ha transmès un habitatge o local a un preu inferior al que ho va adquirir, pot posar-se en contacte amb el Departament Jurídic del Gremi (Sra. Elisenda) perquè puguem assessorar-li sobre la viabilitat o no de dur a terme la reclamació corresponent.