LLONGUET DE RAZ EL HANOUT AMB SÈSAM

MARI CRUZ BARÓN

En aquest món cada vegada més global, la cuina s’enriqueix i incorpora ingredients d’altres cultures; la fleca no n’és pas una excepció.

Anomenada també ‘barreja d’espècies’, el Raz el hanout és una mescla d’herbes i espècies, en nombre variable, originària de la zona del Marroc.

Traduïda de l’àrab significa literalment ‘cap de la botiga’, i fa referència a la barreja d’espècies pròpia i destacada d’aquell mercader. Així, no hi ha una recepta única del Raz el hanout, sinó que cada venedor o cuiner l’elabora d’una manera especial que el caracteritza i distingeix.

Entre els seus ingredients més habituals solen trobar-se el pebre negre, el comí, el cardamom, la nou moscada, la canyella, el pebre vermell o el gingebre, encara que cap d’ells és imprescindible.

Aquesta barreja s’utilitza comunament per a tot tipus de plats: per adobar carns, per donar aroma a salses, al Tajín, per a arrossos, peixos, verdures…

Explica la llegenda…

La barreja té, fins i tot, un origen llegendari. S’explica que va sorgir en una antiga ciutat berber medieval, on tenia lloc un dels mercats més importants del Sàhara i es reunien comerciants i gent de tot arreu per comprar i vendre productes.

Entre els venedors, hi havia un mercader d’espècies anomenat Abdul·là, que va arribar disposat a vendre les seves variades espècies. Però va succeir que els seus dromedaris es van enredar en una baralla i, en l’impàs, van trencar diversos sacs, i les espècies que contenien es van barrejar sense remei.

Per intentar solucionar la destrossa, el mercader va recollir les espècies barrejades, va omplir-ne un sac i va decidir difondre que aquesta barreja d’espècies era una cosa exòtica i apreciada per tota Aràbia, les proporcions de la qual només ell les sabia.

El truc va ser un autèntic èxit i a la gent li va encantar, convertint-se en una de les barreges més populars del Magreb i de tot el món àrab.

recepta

veure procès