Prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic als comerços

En data 30 de març de 2017 s’ha publicat la Llei 5/2017 de mesures fiscals, administratives i financeres.

Entre les mesures aprovades per aquesta Llei s’estableix la prohibició de lliurar gratuïtament les bosses de plàstic a tots els establiments comercials.

A continuació us donem resposta a algunes de les preguntes més freqüents que fan referència a aquesta nova Llei:

1.- Quina llei regula la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic?
La Llei Reguladora dels Residus, en el seu article 10.5

2.- Quines són les bosses afectades per la norma?
Bossa de caixa: qualsevol bossa utilitzada per a transportar la compra i que es pot portar en una sola mà gràcies a la confecció de les nanses, com ara bosses samarreta, bosses de nansa encunyada, bosses de nanses de plàstic flexible, bosses de nanses rígides, bosses de nanses de corda, i qualsevol altre tipus de bosses amb nanses.

Bossa de lliurament a domicili: qualsevol bossa, amb nanses o sense, utilitzada pels serveis propis o subcontractats pels punts de venda de mercaderies o productes per a transportar i lliurar a domicili la compra de llurs clients.

3.- A quin tipus de material es refereix la prohibició?
La prohibició de la distribució gratuïta de bosses afecta a totes les bosses de plàstic (inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable), amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN-13432 o equivalent. Per tant, les bosses compostables sí es poden lliurar gratuïtament si és voluntat del comerciant.

4.- A quins establiments comercials afecta la prohibició de la gratuïtat de bosses de plàstic?
A qualsevol punt de venda de mercaderies o productes, és a dir, a tots els establiments comercials de Catalunya, siguin del tipus que siguin, que en el moment de lliurar el producte ho facin en una bossa de plàstic.

5.- A partir de quan entra en vigor la prohibició del lliurament gratuït de bosses de plàstic?
D’acord amb la Llei 5/2017, la mesura ha entrat en vigor el dia 31 de març de 2017.

6.- Quin preu s’ha de cobrar per les bosses?
La normativa no estableix cap preu mínim ni màxim per les bosses, únicament prohibeix la seva distribució gratuïta (que es regalin). El comerciant ha de vendre les bosses com un producte més i diferenciat al tiquet, al preu que consideri més adient.

7.- Què passa si un comerç continua regalant les bosses?
El compliment d’aquesta disposició es comprovarà en el marc de les visites d’inspecció que reben els comerços per part de la Generalitat de Catalunya i els ens locals. En cas d’incompliemnt, s’aplicarà el règim sancionador corresponent, previst a la Llei Reguladora dels Residus, que tindrà la categoria d’infracció lleu (multa d’entre 400 a 4.000 €).

8.- Que passa amb les bosses de secció?
Les bosses de secció, és a dir, aquelles que hi ha a les seccions de fruita i verdures, peix, embotit…. entre altres, en els comerços, no estan per aquesta prohibició. No obstant la Generalitat de Catalunya, a través de l’ARC, està avançant amb el sector de cara a la seva reducció.

9.- Què passa si les bosses tenen publicitat?
Les bosses de plàstic s’han d’entendre com un producte més que la botiga tindrà a la venda. El consumidor serà qui decidirà si vol comprar-la o no. Tampoc es permet el reemborsament de preu de la bossa de plàstic en concepte de publicitat.

10.- Hi ha disponible algun cartell informatiu per col·locar a l’establiment?
Sí, al web de l’Agència de Residus de Catalunya trobareu els cartells oficials de la Generalitat per informar de l’aplicació d’aquesta llei en els establiments comercials.
Podeu obtenir-los clicant als següents enllaços:
rètol per a la botiga
rètol per a la porta d’entrada

11.- El preu de la bossa està establert per llei?
No. El preu de la bossa no es pot establir ja que no és una taxa ni un impost, sinó que simplement, a partir d’ara, les bosses s’han de vendre com un producte més de la botiga. Així doncs, cada establiment decidirà a quin preu la ven.

12.- Ha d’aparèixer al tiquet de compra l’import de cobrament de la bossa?
Sí. Com es tracta d’un producte més que vendrà la botiga, ha d’aparèixer també en el tiquet de compra.