Hostaleria fa marxa enrere!

El passat dia 23 de desembre de 2014, en ple preludi de les festes nadalenques, la fleca catalana es va trasbalsar, quan al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 6776) es va publicar la resolució administrativa, que disposava la inscripció del Conveni Col·lectiu de treball de la industria de l’hostaleria i turisme de Catalunya, pels anys 2014, 2015 i 2016.

Després de més d’un any de negociacions, la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya, junt amb les federacions corresponents de l’UGT i CC.OO, signaven una pròrroga de tres anys de la seva norma convencional, que havia finalitzat els seus efectes el 31-12-2013. Fins aquí, tot normal. Però, el nostre “trasbals” es produïa davant la lectura de la nova redacció del l’article 2, apartat 2on, lletra e) de l’esmentat Conveni Col·lectiu, que deia:

“2.- Als efectes de la seva inclusió en l’àmbit funcional d’aquest Conveni:

  1. e) Igualment es consideren de restauració, els establiments comercials i/o de qualsevol tipus, amb degustació (cafeteries, granges, fleques, pastisseries.), l’activitat principal dels quals sigui la venda al públic de menjars i begudes consumides en el mateix local o terrassa.”

Així, malgrat el caràcter enrevessat de la redacció de l’explicitat precepte, la voluntat de les parts signants del nou conveni col·lectiu de l’hostaleria i la restauració quedava clarament evidenciada, amb la nota informativa que es va passar a l’agència EFE, la qual es va encarregar de difondre-la a mitjans de comunicació tant importants com “Expansion.com”, “ABC.es” o “El Confidencial”. A l’esmentada nota es ressaltava de forma rellevant, i sense vaguetats, que a partir d’aleshores, les fleques i pastisseries amb degustació passaven a ser regulades pel nou Conveni signat, salvant als seus treballadors de l’aplicació de “convenis amb salaris més baixos”. Per tant, es va fer públic i notori la voluntat d’intromissió dels representants de l’hostaleria i la restauració al sectors de la fleca i la pastisseria del nostre país.

La Federació Catalana, i tots els Gremis, decideixen acudir als Tribunals

En data 29 de gener de 2015, en reunió extraordinària de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers es va decidir, per unanimitat, emprendre accions legals en defensa del nostre dret a regular les relacions laborals de les fleques, tinguin o no degustació. I seguidament, el 12 de febrer d’ enguany, els Gremis de les quatre províncies, junt amb la Federació Catalana, van presentar una demanda jurisdiccional davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en impugnació del nou Conveni Col·lectiu de treball de la indústria de l’hostaleria i turisme. La nostra acció judicial denunciava que l’activitat de degustació és exclusiva de l’epígraf 644.1 del Reial Decret Legislatiu 1175/1990, aplicable a les fleques i pastisseries, sense poder ser extensible a cap activitat de restauració i hostaleria, i que el Decret 333/1998 del Govern de la Generalitat de Catalunya, sempre ha considerat la degustació com una activitat pròpia de la flequeria. A més, la decisió dels signants del Conveni Col·lectiu impugnat infringia de forma flagrant el principi d’estabilitat que regeix la negociació col·lectiva, ja que els Gremis catalans pacten, des de fa decennis, les seves normes convencionals.

Conseqüentment, hi havia una il·legitimitat dels patrons hostalers per regular un sector que no és el seu, i que feia il·lícita la norma que havien pactat.

Submissió a les nostres pretensions    

Una vegada admesa a tràmit la demanda a les instàncies judicials, en data 17 de febrer de 2015, es va produir l’acte d’intent de conciliació preceptiu, a la seu barcelonina del Tribunal Laboral de Catalunya, on la representació de la Federació Catalana, junt amb tots el Gremis de Catalunya, es van ratificar en la seva petició d’il·licitud del nou redactat del l’article 2, apartat 2on, lletra e) del Conveni Col·lectiu de treball de la indústria de l’hostaleria i turisme. Finalment, atenent la nostra posició ferma i justa, i desprès de diversos intents conciliadors dels representants de Foment del Treball i Pimec, que estaven presents a l’acte, la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya, així com, l’UGT i CC.OO, van acceptar realitzar un nou redactat del precepte impugnat, fent desaparèixer la paraula “degustació”, i negant l’aplicabilitat del conveni d’hostaleria i restauració, a les empreses flequeres i pastisseres de Catalunya. Cal dir que, la representació dels gremis flequers va exigir en tot moment la desaparició de l’àmbit funcional del conveni impugnat, qualsevol referència no solament a les fleques, sinó igualment a les pastisseries, ja que en tot moment es va entendre que l’objectiu d’ambdós sectors era comú i compartit.

Acció intolerable contra la fleca catalana

Malgrat les excuses dels legals representants de la patronal hostalera, i els seus sindicats, en quant que tot havia estat un “error interpretatiu” o “descriptiu” del precepte discutit, els fets posen de relleu que avui més que mai les fleques catalanes han d’estar juntes, i en alerta constant, davant accions que poden ferir, encara més, al nostre sector. L’aplicació d’un o altre Conveni Col·lectiu no és baladí, ja que pot significar la continuïtat o fi d’una empresa, i més encara quan, com en el cas del Conveni Col·lectiu de la industria de l’hostaleria i turisme de Catalunya, es regulen unes condicions laborals, tant salarials com de drets socials, que simplement no poden ser assumides pels nostres forns i pastisseries.

Aquesta vegada, les nostres organitzacions han estat suficientment ràpides, i fortes, per suportar la pressió d’un adversari poderós i influent. Però, ben segur que aquest no serà l’últim intent d’intromissió als nostres interessos. I de l’adhesió de les fleques catalanes als seus Gremis, dependrà poder resistir el pròxim envit.El pasado día 23 de diciembre de 2014, en pleno preludio de las fiestas navideñas, la panadería catalana se desquició, cuando el Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña (DOGC núm. 6776) se publicó la resolución administrativa, que disponía la inscripción del Convenio Colectivo de trabajo de la industria de la hostelería y turismo de Cataluña, por los años 2014, 2015 y 2016.

Tras más de un año de negociaciones, la Confederación Empresarial de Hostelería, Restauración y Apartamentos Turísticos de Cataluña, junto con las federaciones correspondientes de la UGT y CC.OO, firmaban una prórroga de tres años de su norma convencional, que había finalizado sus efectos el 31-12-2013. Hasta aquí, todo normal. Pero, nuestro “trastorno” se producía ante la lectura de la nueva redacción del artículo 2, apartado 2º, letra e) del citado Convenio Colectivo, que decía:

“2.- A los efectos de su inclusión en el ámbito funcional de este Convenio:

e) Igualmente se consideran de restauración, los establecimientos comerciales y / o de cualquier tipo, con degustación (cafeterías, granjas, panaderías, pastelerías etc ..), la actividad principal sea la venta al público de comidas y bebidas consumidas en el mismo local o terraza. “

Así, a pesar del carácter enrevesado de la redacción de la explicitado precepto, la voluntad de las partes firmantes del nuevo convenio colectivo de la hostelería y la restauración quedaba claramente evidenciada, con la nota informativa que se pasó a la agencia EFE, la que se encargó de difundirla a medios de comunicación tan importantes como “Expansion.com”, “ABC.es” o “El Confidencial”. En dicha nota se resaltaba de forma relevante, y sin vaguedades, que a partir de entonces, las panaderías y pastelerías con degustación pasaban a ser reguladas por el nuevo Convenio firmado, salvando a sus trabajadores de la aplicación de “convenios con salarios más bajos “. Por lo tanto, se hizo público y notorio la voluntad de intromisión de los representantes de la hostelería y la restauración en sectores de la panadería y la pastelería de nuestro país.

La Federación Catalana, y todos los Gremios, deciden acudir a los Tribunales

En fecha 29 de enero de 2015, en reunión extraordinaria de la Federación Catalana de Asociaciones de Gremios de Panaderos se decidió, por unanimidad, emprender acciones legales en defensa de nuestro derecho a regular las relaciones laborales de las panaderías, tengan o no degustación . Y seguidamente, el 12 de febrero de este año, los Gremios de las cuatro provincias, junto con la Federación Catalana, presentaron una demanda jurisdiccional ante el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en impugnación del nuevo Convenio Colectivo de trabajo de la industria de la hostelería y turismo. Nuestra acción judicial denunciaba que la actividad de degustación es exclusiva del epígrafe 644.1 del Real Decreto Legislativo 1175/1990, aplicable a las panaderías y pastelerías, sin poder ser extensible a ninguna actividad de restauración y hostelería, y que el Decreto 333 / 1998 del Gobierno de la Generalitat de Cataluña, siempre ha considerado la degustación como una actividad propia de la panadería. Además, la decisión de los firmantes del Convenio Colectivo impugnado infringía de forma flagrante el principio de estabilidad que rige la negociación colectiva, ya que los Gremios catalanes pactan, desde hace decenios, sus normas convencionales.

Consecuentemente, había una ilegitimidad de los patrones hosteleros para regular un sector que no es el suyo, y que hacía ilícita la norma que habían pactado.

Sometimiento a nuestras pretensiones

Una vez admitida a trámite la demanda a las instancias judiciales, en fecha 17 de febrero de 2015, se produjo el acto de intento de conciliación preceptivo, en la sede barcelonesa del Tribunal Laboral de Cataluña, donde la representación de la Federación Catalana , junto con todos los Gremios de Cataluña, se ratificó en su petición de ilicitud del nuevo redactado del artículo 2, apartado 2º, letra e) del Convenio Colectivo de trabajo de la industria de la hostelería y turismo. Finalmente, atendiendo a nuestra posición firme y justa, y después de varios intentos conciliadores de los representantes de Fomento del Trabajo y Pimec, que estaban presentes en el acto, la Confederación Empresarial de Hostelería, Restauración y Apartamentos Turísticos de Cataluña, así como, la UGT y CC.OO, aceptaron realizar un nuevo redactado del precepto impugnado, haciendo desaparecer la palabra “degustación”, y negando la aplicabilidad del convenio de hostelería y restauración, a las empresas panaderías y pastelerías de Cataluña. Hay que decir que, la representación de los gremios panaderos exigió en todo momento la desaparición del ámbito funcional del convenio impugnado, cualquier referencia no sólo a las panaderías, sino igualmente a las pastelerías, ya que en todo momento se entendió que el objetivo de ambos sectores era común y compartido.

Acción intolerable contra la panadería catalana

A pesar de las excusas de los legales representantes de la patronal hostelera, y sus sindicatos, en cuanto que todo había sido un “error interpretativo” o “descriptivo” del precepto discutido, los hechos ponen de relieve que hoy más que nunca las panaderías catalanas deben estar juntas, y en alerta constante, ante acciones que pueden herir, aún más, a nuestro sector. La aplicación de uno u otro Convenio Colectivo no es baladí, ya que puede significar la continuidad o fin de una empresa, y más aún cuando, como en el caso del Convenio Colectivo de la industria de la hostelería y turismo de Cataluña, se regulan unas condiciones laborales, tanto salariales como de derechos sociales, que simplemente no pueden ser asumidas por nuestros hornos y pastelerías.

Esta vez, nuestras organizaciones han sido suficientemente rápidas, y fuertes, para soportar la presión de un adversario poderoso e influyente. Pero seguro que éste no será el último intento de intromisión a nuestros intereses. Y de la adhesión de las panaderías catalanas a sus Gremios, dependerá resistir al próximo envite.