L’Agència Tributària ha completat una actuació contra establiments del sector del calçat i el tèxtil que utilitzaven programes informàtics per ocultar una porció rellevant de les seves vendes, la qual podria arribar fins al 30% de la facturació real. Les empreses investigades concentraven les pràctiques defraudatòries en les operacions d’efectiu, que feien desaparèixer parcialment de la comptabilitat, diàriament i a la seva voluntat, per rebaixar sensiblement els ingressos, a efectes de la tributació per l’Impost sobre Societats. Aquestes operacions es realitzaven a través d’un programari informàtic de doble ús de les caixes registradores dels establiments, segons una nota de premsa del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.
El Departament d’Inspecció havia analitzat ja programes d’anàlogues característiques que produïen aquesta alteració comptable. El programa utilitzat, anomenat de doble ús, permetia modificar les xifres reals de facturació per fer constar comptablement un menor nombre de vendes i amb un import inferior. Al final de cada dia, els establiments comptaven amb un desglossament de les vendes en efectiu declarades i les no declarades.
L’operatiu, desenvolupat de manera simultània en nou comunitats autònomes (Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, la Rioja, Madrid i Comunitat Valenciana) en el marc de l’operació ‘Scarpe’ (sabata en italià), ha portat al registre dels sistemes informàtics existents en 29 establiments pertanyents a 11 societats.
L’operació ‘Scarpe’ s’emmarca en les directrius del Pla de Control Tributari dissenyat per l’Agència Tributària per a aquest any 2014, que considera prioritàries, en la seva lluita contra l’economia submergida, les actuacions contra l’ús de mitjans informàtics per a l’ocultació d’activitat econòmica i la realització d’actuacions presencials amb suport de personal especialitzat en tècniques d’auditoria informàtica, a fi de detectar situacions de portar doble comptabilitat o d’ocultació parcial de l’activitat.La Agencia Tributaria ha completado una actuación contra establecimientos del sector del calzado y el textil que utilizaban programas informáticos para ocultar una porción relevante de sus ventas, que podría llegar hasta el 30% de la facturación real. Las empresas investigadas concentraban las prácticas defraudatorias en las operaciones de efectivo, que hacían desaparecer parcialmente de la contabilidad, a diario y a su voluntad, para rebajar sensiblemente los ingresos, a efectos de la tributación por el Impuesto sobre Sociedades. Estas operaciones se realizaban a través de un software de doble uso de las cajas registradoras de los establecimientos, según un nota de prensa del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas.
El Departamento de Inspección había analizado ya programas de análogas características que producían esta alteración contable. El ‘software’ utilizado, denominado ‘de doble uso’, permitía modificar las cifras reales de facturación para hacer constar contablemente un menor número de ventas y con un importe inferior. Al final de cada día, los establecimientos contaban con un desglose de las ventas en efectivo declaradas y las no declaradas.
El operativo, desarrollado de manera simultánea en nueve comunidades autónomas (Andalucía, Aragón, Baleares, Cantabria, Castilla y León, Cataluña, La Rioja, Madrid y Comunidad Valenciana) en el marco de la operación ‘Scarpe’ (zapato en italiano), ha llevado al registro de los sistemas informáticos existentes en 29 establecimientos pertenecientes a 11 sociedades.
La operación ‘Scarpe’ (zapatos, en italiano), se enmarca en las directrices del Plan de Control Tributario diseñado por la Agencia Tributaria para este año 2014, que considera prioritarias, en su lucha contra la economía sumergida, las actuaciones contra el empleo de medios informáticos para la ocultación de actividad económica y la realización de actuaciones presenciales con apoyo de personal especializado en técnicas de auditoría informática, al objeto de detectar situaciones de llevanza de doble contabilidad o de ocultación parcial de la actividad.