El Consell de Ministres va aprovar aquest estiu una nova reforma tributària que estarà estructurada en tres projectes de llei, els quals afectaran a l’IRPF, l’Impost de Societats i l’IVA.
Els tres projectes de llei aprovats incorporen les següents novetats:
Modificació de l’IRPF
Reducció del nombre de trams. El nombre de trams es redueix de set a cinc. El tipus mínim passa del 24,75% al 20%, el 2015, i al 19%, el 2016. El tipus màxim de gravamen passa del 52% al 47%, el 2015, i al 45%, el 2016.
Autònoms. El tipus de retenció de l’autònom professional amb rendes inferiors a 15.000 euros anuals es redueix del 21% al 15%. Aquest pas s’ha fet de forma urgent, via Reial Decret Llei, i està operatiu des del passat mes de juliol. A més, la retenció per a autònoms es reduirà del 21% al 20% el 2015, i al 19% el 2016 De la mateixa manera, es manté el tipus de gravamen reduït del 15% per a empreses de nova creació, inclòs a la Llei d’Emprenedors .
Limitació de mòduls. Es rebaixa el llindar d’exclusió, de 450.000 a 150.000 euros d’ingressos, i de 300.000 a 150.000 euros de despeses. S’exclouen les activitats que facturin menys d’un 50% a persones físiques. Queden excloses les activitats a les quals s’aplica el tipus de retenció de l’1% com les de fabricació i construcció. Romandran en mòduls activitats com la restauració, servei de taxi, agricultura i ramaderia.
Rendes menors a 12.000 euros. Els assalariats que guanyin menys de 12.000 euros a l’any disposaran del seu sou íntegre a partir de l’any que ve, ja que deixaran de tributar.
Mínims familiars. S’augmenten els mínims familiars en l’IRPF fins al 32%, i s’inclouen tres nous “impostos negatius” o categories de beneficis socials per a famílies i persones amb discapacitat.
Neutralitat de l’estalvi. S’introdueix progressivitat en el tram superior. La nova tarifa consta de tres trams: el primer, fins a sis mil euros, baixarà la seva tributació del 21% al 20% el 2015, i al 19% el 2016; des de 6.000 fins a 50.000 euros, el tipus baixarà fins al 22% el 2015 i al 21% el 2016; a partir de 50.000 euros, el tipus de gravamen se situarà en el 24% el 2015, i en el 23%, el 2016.
Indemnització exempta per acomiadament. S’augmenta de manera significativa el mínim exempt fins als 180.000 euros, de manera similar a la legislació foral navarresa i basca (Guipúscoa).
Les indemnitzacions superiors a 180.000 euros tampoc no tributaran íntegrament, ja que només tributa l’excés. D’altra banda, en tractar-se de rendes obtingudes de manera irregular en el temps (més de dos anys), l’import d’indemnització subjecta es redueix en un 30%. A més, el Projecte de Llei preveu la possibilitat d’aplicar aquest coeficient de reducció a les indemnitzacions que s’obtinguin de manera fraccionada en diversos anys.
Guanys patrimonials dels majors de 65 anys. Tindran una nova exempció per als guanys patrimonials derivats de la transmissió de qualsevol bé del seu patrimoni que s’afegeix a l’actual exempció per transmissió d’habitatge habitual d’aquest col·lectiu.
Millores en la regulació dels nous ‘impostos negatius’. S’amplia el benefici fiscal associat als impostos negatius per persones amb discapacitat a càrrec o famílies nombroses. En concret, en els supòsits en què els contribuents tinguin al seu càrrec ascendents o descendents amb discapacitat, podran obtenir 1.200 euros per cada ascendent o descendent.
Ampliació de reducció per lloguer d’habitatge. S’amplia del 50% al 60% la reducció a què tindrà dret un arrendador pels rendiments de capital immobiliari derivats del lloguer d’un habitatge. D’aquesta manera, s’unifica la reducció per a tots els arrendaments d’habitatge i, alhora, es manté el percentatge general actualment vigent.
Modificació a l’Impost de Societats
Rebaixa de tipus. El tipus de gravamen general es reduirà des del 30% al 28%, el 2015, i al 25%, el 2016.
Es crea una reserva de capitalització (minoració del 10% de la base imposable per increment de fons propis) que substitueix l’actual deducció per reinversió de beneficis.
Les pimes, a més, tindran accés a una nova reserva d’anivellament. Es tracta d’una minoració del 10% de la base imposable amb un límit d’un milió d’euros. La quantitat es compensarà amb bases imposables negatives en un termini de cinc anys. A més, es manté el règim especial d’entitats de reduïda dimensió que ofereix altres beneficis a les pimes com la llibertat d’amortització.
Aprofitament de reserva de capitalització empresarial. El límit a la compensació de bases imposables negatives es calcularà sobre la base imposable, de forma prèvia a l’aplicació de la nova reserva de capitalització. Això permetrà ampliar l’aprofitament d’aquest incentiu fiscal a l’estalvi en fons propis de les empreses per finançar futures inversions i créixer. La nova reserva de capitalització permet reduir la base imposable en un 10% per increment de fons propis.
Nou incentiu per aprofitament d’R + D. Les empreses que realitzin un major esforç en inversió en R + D, amb quantitats superiors al 10% del seu volum de negoci, podran elevar de tres a cinc milions d’euros anuals l’import monetitzable de la deducció per R + D.
Reordenació de deduccions i millora d’incentius. El nou impost sobre societats ofereix una reordenació de deduccions, mantenint les de creació d’ocupació i potenciant la d’R + D + i. Alhora, s’amplia la base imposable de l’impost per apropar el tipus efectiu al tipus nominal. Per a això, es limita la deduïbilitat de despeses per deteriorament, es manté la limitació de despeses financeres i es fixa un límit general del 60% a la compensació de bases imposables, que començarà a operar el 2016.
Impost d’electricitat. Per millorar la competitivitat dels processos productius intensius en electricitat s’amplia l’exempció parcial (85%) de l’Impost d’Electricitat a tots els processos en els quals el cost de l’electricitat superi el 50% del cost de producció.
Mecenatge. La deducció per donatius a l’IRPF s’eleva del 25% al 30%.
Per ampliar la informació sobre aquesta reforma fiscal, podeu contactar amb el Departament Fiscal del Gremi.
El Consejo de Ministros aprobó este verano una nueva reforma tributaria que estará estructurada en tres proyectos de ley, los cuales afectarán al IRPF, el Impuesto de Sociedades y el IVA.
Los tres proyectos de ley aprobados incorporan las siguientes novedades:
Modificación del IRPF
Reducción del número de tramos. El número de tramos se reduce de siete a cinco. El tipo mínimo pasa del 24,75% al 20%, en 2015, y al 19%, el 2016 El tipo máximo de gravamen pasa del 52% al 47%, en 2015, y al 45%, en 2016.
Autónomos. El tipo de retención del autónomo profesional con rentas inferiores a 15.000 euros anuales se reduce del 21% al 15%. Este paso se ha hecho de forma urgente, vía Real Decreto Ley, y está operativo desde el pasado mes de julio. Además, la retención para autónomos se reducirá del 21% al 20% en 2015, y al 19% en 2016 De la misma manera, se mantiene el tipo de gravamen reducido del 15% para empresas de nueva creación, incluido en la Ley de Emprendedores.
Limitación de módulos. Se rebaja el umbral de exclusión, de 450.000 a 150.000 euros de ingresos, y de 300.000 a 150.000 euros de gastos. Se excluyen las actividades que facturen menos de un 50% a personas físicas. Quedan excluidas las actividades a las que se aplica el tipo de retención del 1% como las de fabricación y construcción. Permanecerán en módulos actividades como la restauración, servicio de taxi, agricultura y ganadería.
Rentas menores a 12.000 euros. Los asalariados que ganen menos de 12.000 euros al año dispondrán de su sueldo íntegro a partir del año que viene, ya que dejarán de tributar.
Mínimos familiares. Se aumentan los mínimos familiares en el IRPF hasta el 32%, y se incluyen tres nuevos “impuestos negativos” o categorías de beneficios sociales para familias y personas con discapacidad.
Neutralidad del ahorro. Se introduce progresividad en el tramo superior. La nueva tarifa consta de tres tramos: el primero, hasta seis mil euros, bajará su tributación del 21% al 20% en 2015, y al 19% en 2016; desde 6.000 hasta 50.000 euros, el tipo bajará hasta el 22% en 2015 y al 21% en 2016; a partir de 50.000 euros, el tipo de gravamen se situará en el 24% en 2015, y en el 23%, en 2016.
Indemnización exenta por despido. Se aumenta de manera significativa el mínimo exento hasta los 180.000 euros, de manera similar a la legislación foral navarra y vasca (Guipúzcoa).
Las indemnizaciones superiores a 180.000 euros tampoco tributarán íntegramente, ya que sólo tributa el exceso. Por otra parte, al tratarse de rentas obtenidas de manera irregular en el tiempo (más de dos años), el importe de indemnización sujeta se reduce en un 30%. Además, el Proyecto de Ley prevé la posibilidad de aplicar este coeficiente de reducción a las indemnizaciones que se obtengan de forma fraccionada en varios años.
Ganancias patrimoniales de los mayores de 65 años. Tendrán una nueva exención para las ganancias patrimoniales derivadas de la transmisión de cualquier bien de su patrimonio que se añade a la actual exención por transmisión de vivienda habitual de este colectivo.
Mejoras en la regulación de los nuevos impuestos negativos. Se amplía el beneficio fiscal asociado a los impuestos negativos para personas con discapacidad a cargo o familias numerosas. En concreto, en los supuestos en que los contribuyentes tengan a su cargo ascendientes o descendientes con discapacidad, podrán obtener 1.200 euros por cada ascendiente o descendiente.
Ampliación de reducción por alquiler de vivienda. Se amplía del 50% al 60% la reducción a que tendrá derecho un arrendador por los rendimientos de capital inmobiliario derivados del alquiler de una vivienda. De este modo, se unifica la reducción para todos los arrendamientos de vivienda y, al mismo tiempo, se mantiene el porcentaje general actualmente vigente.
Modificación al Impuesto de Sociedades
Rebaja de tipos. El tipo de gravamen general se reducirá desde el 30% al 28%, en 2015, y al 25%, en 2016.
Se crea una reserva de capitalización (minoración del 10% de la base imponible por incremento de fondos propios) que sustituye la actual deducción por reinversión de beneficios.
Las pymes, además, tendrán acceso a una nueva reserva de nivelación. Se trata de una minoración del 10% de la base imponible con un límite de un millón de euros. La cantidad se compensará con bases imponibles negativas en un plazo de cinco años. Además, se mantiene el régimen especial de entidades de reducida dimensión que ofrece otros beneficios a las pymes como la libertad de amortización.
Aprovechamiento de reserva de capitalización empresarial. El límite a la compensación de bases imponibles negativas se calculará sobre la base imponible, de forma previa a la aplicación de la nueva reserva de capitalización. Esto permitirá ampliar el aprovechamiento de este incentivo fiscal al ahorro en fondos propios de las empresas para financiar futuras inversiones y crecer. La nueva reserva de capitalización permite reducir la base imponible en un 10% por incremento de fondos propios.
Nuevo incentivo para aprovechamiento de I + D. Las empresas que realicen un mayor esfuerzo en inversión en I + D, con cantidades superiores al 10% de su volumen de negocio, podrán elevar de tres a cinco millones de euros anuales el importe monetitzable de la deducción por I + D.
Reordenación de deducciones y mejora de incentivos. El nuevo impuesto sobre sociedades ofrece una reordenación de deducciones, manteniendo las de creación de empleo y potenciando la de I + D + i. Asimismo, se amplía la base imponible del impuesto para acercar el tipo efectivo al tipo nominal. Para ello, se limita la deducibilidad de gastos por deterioro, se mantiene la limitación de gastos financieros y se fija un límite general del 60% en la compensación de bases imponibles, que comenzará a operar en 2016.
Impuesto de electricidad. Para mejorar la competitividad de los procesos productivos intensivos en electricidad se amplía la exención parcial (85%) del Impuesto de Electricidad a todos los procesos en los que el coste de la electricidad supere el 50% del coste de producción.
Mecenazgo. La deducción por donativos en el IRPF se eleva del 25% al 30%.
Para ampliar la información sobre esta reforma fiscal, puede contactar con el Departamento Fiscal del Gremi.