Stollen (mètode Tang Zhong)

De gust extraordinari

Dens, dolç i saborós; oferim una recepta del típic pa nadalenc alemany, enriquida amb el toc suau del Tang Zhong fet amb llet.

L’Stollen és un pa nadalenc d’origen alemany la preparació del qual s’ha estès per tota Europa i que ha  aconseguit ser, juntament amb el Pannettone, un producte estrella de les taules nadalenques al continent.
També conegut com a ‘Christstollen’, ja que la seva forma recorda un nadó ben embolicat, és un pa dolç originari  el segle XIV, quan s’elaborava en els monestirs un pa com a menjar de vigília per a l’època de l’advent.
És un producte de llarga durabilitat, dens i amb un gust extraordinari a fruites i fruits secs. I, en aquesta formulació, li afegirem el Tang Zhong però, aquest cop, amb llet, per aconseguir una textura més suau.

Tradició i història
Per a l’elaboració original de l’stollen, es barrejava farina, llevat mare, aigua i oli perquè, durant l’època de  quaresma, no es menjava ni ous, ni mantega, ni llet. El gust no era gaire bo i, al final del segle XV, el Papa
va permetre utilitzar mantega (a canvi, és clar, de pagar la penitència per finançar la construcció de la catedral de Friburg).
Més tard, un forner de Saxònia va tenir la brillant idea de farcir-lo amb fruits secs, amb gran èxit. Tant, que l’Stollen de Dresden (allà també anomenat ‘Strietzel’) va ser el més famós a tot el territori alemany i avui dia està protegit amb la seva pròpia denominació d’origen.

Per, Joan Riera

veure procés

COMPARTIR: