PIMEC demana al Govern central no traspassar el problema del dèficit a les empreses

La patronal valora positivament la decisió de Brussel•les de no multar a Espanya però ressalta que és un avís i, per tant, demana a l’Executiu espanyol polítiques adequades per complir amb els objectius centrades en la reducció de les despeses i no en l’increment de la pressió fiscal a les empreses

Barcelona, 28 de juliol de 2016. Davant l’anunci del Ministeri d’Economia, d’establir un tipus mínim en els pagaments a compte de l’Impost de Societats (IS), PIMEC considera que l’increment de la pressió fiscal no és una mesura per reduir el dèficit i que, a més, generarà tensions de tresoreria a les empreses, afectarà la seva gestió financera i, també, afegirà complexitat al càlcul del pagament a compte.

En aquest context, la patronal, que valora positivament la decisió de Brussel·les de no multar a Espanya però que alerta que és un avís, demana al Govern central una reflexió i mesures concretes per corregir el dèficit, amb polítiques de contenció de la despesa pública i no traspassant el problema a les empreses. PIMEC no entén que es facin anuncis d’aquest tipus al mateix temps que s’està incrementant la despesa en altres àmbits com, per exemple, la funció pública (més contractació de funcionaris, augment del salari i retorn de la paga extra).

Si la mesura es porta a terme, hi haurà un impacte negatiu sobre la liquiditat de les empreses que es vegin afectades pel pagament mínim. Els pagaments a compte poden ser superiors a l’import a ingressar per l’Impost anual i, per tant, s’haurà de demanar la devolució. En aquest sentit, cal tenir en compte que la devolució d’un pagament a compte fet en el mes d’abril de l’any 2017 no es recuperaria fins almenys el mes de gener de l’any 2019. D’altra banda, si la mesura s’estableix de forma estable i perdura en el temps, es tractaria d’un increment impositiu, ja que l’Administració disposaria d’uns pagaments addicionals repetidament.

PIMEC entén que aquest fet no ajuda al funcionament normal de l’activitat econòmica. Els increments fiscals, també els temporals, sobre l’activitat productiva penalitzen la recuperació econòmica i, per tant, són una mala solució als problemes de recaptació de l’Administració, i que qualsevol mesura hauria de ser clara i tenir en compte la capacitat dels contribuents per assumir-la. És a dir, les mesures que permetin posar fi al frau i l’enginyeria fiscal de les grans empreses poden ser un element positiu per acabar amb la competència deslleial d’aquestes pràctiques sobre les pimes, però un increment generalitzat de la pressió fiscal no faria més que penalitzar les empreses que ja compleixen amb les seves obligacions.

Font: PIMEC