Pa de motllo amb massa incrustacions

Original i vistós

Si el pa permet infinitat de versions, ingredients, preparacions i decoracions, la variant de motllo no es queda enrere…

El de motllo és un tipus de pa que es caracteritza per tenir una textura molt tova i una forma d’ortoedre per la  seva cara inferior (determinada pel motllo utilitzat). Sol conservar-se tendre durant temps i, encara que és molt popular en la seva versió més industrial, molts flequers preparen versions artesanes que fan les delícies dels seus clients.

La curiosa història de les llesques
Encara que aquest pa es pot vendre d’una sola peça, és comú que sigui tallat en llesques a la mateixa fleca a petició del client. Sembla molt fàcil, però la història de la creació d’aquesta màquina, arribada dels EUA, no té pèrdua.
L’inventor va ser el nord-americà d’origen alemany Otto Rohwedder. Una mica abans de la primera guerra mundial, i pel que fa al pa als Estats Units, les barres eren grans i amb un crostó dur per preservar la tendresa de la molla l’interior. Les mestresses de casa es queixaven sobre com de difícil resultava partir i conservar el pa. I a Rohwedder se li va ocórrer inventar una màquina perquè els forners venguessin les barres ja tallades. Després de fracassos, incendis i altres dificultats, el 1928 va patentar una màquina que tallava el pa en un sol moviment.
Durant mesos, ningú es va interessar per una andròmina que ocupava una habitació sencera, però un forner  amic seu es va decidir a comprar la màquina pel seu establiment. La idea va triomfar i, en només dues setmanes, la seva venda de pa va créixer un 2.000 %.
L’any 1933 no hi havia cap forn als Estats Units que no tingués una màquina per tallar pa. De fet, aquell any, el 80% de la producció de pa a Amèrica del Nord va ser de motllo.

Per Yohan Ferrant

Veure procés

 

COMPARTIR: