Pa d’espelta amb llavors

RECUPERANT L’ESPELTA

El protagonista d’aquest pa és un cereal més petit i de panificació més complicada que el blat, però amb molts valors afegits…

L’espelta (Triticum aestivum espelta) és una varietat de blat que no ha estat manipulada ni creuada amb altres varietats de cereals. Es pensa que va començar a conrear-se a l’Iran fa més de 7.000 anys. Va arribar a Europa durant l’Edat Mitjana, quan es va generalitzar, principalment, per la seva capacitat per adaptar-se a climes freds.
El seu consum es va reduir dràsticament amb la mecanització agrícola, que va obrir camí al blat, de gra més gran i més fàcilment panificable que l’espelta.

Beneficis de l’espelta
L’espelta conté més minerals i vitamines que el blat comú i és especialment rica en vitamines del grup B i  vitamina E, amb la qual cosa és molt recomanable pels que practiquen esport. A més, aquest cereal conté tots els vuit aminoàcids essencials i, gràcies al fet que proporciona també vitamina B2, aquests aminoàcids són metabolitzats millor pel nostre organisme.
L’espelta també té un alt contingut en triptòfan, un element que contribueix al nostre benestar mental i emocional, a més d’ésser més digerible que el blat comú i contenir més fibra dietètica.
Precisament aquesta qualitat, el seu alt contingut en fibra, el converteix en un aliment excel·lent per tal d’evitar i controlar problemes de restrenyiment i reduir la pressió arterial.
Per si fos poc, l’espelta és igualment rica en àcids grassos essencials, molt importants per al bon funcionament cerebral, i el gra complet també afavoreix la desaparició de les cefalees i ajuda en la prevenció de l’estrès.

Juan Carlos Roche

veure procés

COMPARTIR: