16 d’octubre, dia Mundial del Pa

El 16 d’octubre celebrem el Dia Mundial del Pa

El Dia Mundial del Pa celebra el proper 16 d’octubre la seva tretzena edició, un esdeveniment de celebració per a tots els forners del món i per a qui vulgui sumar-se a la commemoració d’un aliment bàsic que forma part de l’alimentació dels humans des de la prehistòria.

El Dia Mundial del Pa va ser creat per la Unió Internacional de la Fleca i de la Fleca-Pastisseria (UIBC, sigles en francès) l’any 2005 per dedicar un dia a la història i al futur del pa, per compartir la feina dels forners i intercanviar parers sobre la matèria primera amb la qual s’elaboren tantes varietats de pa.

Proposta del president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona

La celebració del Dia Mundial del Pa va ser una proposta del president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués, a la UIBC. El president del nostre Gremi va tenir aquesta iniciativa l’any 2005, quan com a representant d’Espanya, invitat per Ceoppan, a les reunions que celebrava la UIBC, viatjava a l’assemblea general que es va convocar a Innsbruck, “A l’avió que em portava a la ciutat austríaca anava llegint la premsa i em va cridar l’atenció que parlessin que aquell dia, 27 de març, es celebrava el Dia Mundial del Teatre”.

Efectivament, el Dia Mundial del Teatre va ser creat per iniciativa de l’Institut Internacional del Teatre (ITI) l’any 1961. Llargués explica, “vaig pensar que si el teatre tenia un dia internacional, el pa no podia ser menys. Al cap i la fi, el pa és la base de l’alimentació des de la prehistòria”. Així va ser com es va proposar a l’assemblea general de la UIBC la creació del Dia Mundial del Pa, fent-lo coincidir amb la data que va ser proclamada per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) el 1979 com a Dia Mundial de l’Alimentació.

La proposta va tenir la reticència inicial d’alguns països que ja feia anys que celebraven les seves respectives Setmanes del Pa. No obstant, finalment l’assemblea general de la UIBC va aprovar la proposta.

L’any 2006 es va celebrar doncs, per primera vegada, el Dia Mundial del Pa.

Tretze anys després, la diada està consolidada plenament a tots els països que formen part de la UIBC, amb un dia que serveix per a que les organitzacions flequeres i els flequers de forma individual, aprofitin l’ocasió per a promocionar el pa i d’altres productes de fleca. Xerrades, conferències, degustacions a les fleques es celebren el 16 d’octubre arreu del món.

Us convidem a fer-vos partícips d’aquesta jornada, a les vostres fleques!

COMPARTIR: